Skip links

Miljø: «Det syke kontor»-syndromet

Hvordan ser det ut rundt deg på arbeidsplassen din? Er det så ryddig og rent som du egentlig ønsker?

Rot er en faktor som sterkt påvirker trivsel og velvære i arbeidstiden. Psykologisk sett virker rot irriterende på sinnet. En ryddig pult bidrar til en klarere tankegang, mindre stress over det som skal utføres, ordnes og gjøres ferdig.

Renholdet på og rundt en ryddig arbeidsplass er også enklere og resultatet blir mye bedre. Du vet, de fleste renholdere tørker støv og vasker kun de ryddige flatene.

 

Forslag for å unngå «det syke kontor»-syndromet:

Jobb med naturlig lys som lyskilde, hvis mulig – flytt pulten til et vindu. Ha solskjerminger åpne når det er mulig.

God ventilasjon –  sørg for at det er frisk luft. I kontor med ventilasjon- og kjølesystemer er vi fortalt at vi ikke skal lukke opp vinduene. Vi anbefaler likevel at du daglig tar en utlufting på noen minutter når du kommer om morgenen og ved lunsjtider hvis du har muligheter for det.

Innetemperatur i et kontor eller kontorlandskap bør være 22-23 grader.

Rydd pulten – ha bare det du jobber med på den. Sørg for å ha hyller /skapplass nok til saker som skal jobbes med senere, eller oppbevares. Da blir det lettere å konsentrer seg om det du skal gjøre.

Ha papirinnsamlingskasse ved siden av pulten. Alt du ikke trenger kan gå rett i kassa.

Unngå å ha søppelbøtte ved pulten. Alt annet enn papir er det best å kaste i felles søppelkasser utenfor arbeidssonen din. Epleskrotten eller bananskallet som ble kastet i går lukter ikke godt i dag.

Vask og renhold – be rengjøringspersonalet vaske med miljøvennlige, giftfrie vaskemidler. Hvis du kjøper tjeneste eksternt husk at det er ikke sikkert at den billigste løsningen er den beste i forhold til rengjøring. Det er faktisk en forutsetning at renholderne har tid nok til å gjøre en god  jobb.

Ved oppussing – pass på å bruke giftfrie malinger, velg tekstiler, gulvbelegg og møbler som er CE – merket, Svanemerket eller har andre miljøsertifiseringer.

Planter, superplanter – forskning har vist at enkelte plantearter kan fjerne stoffer som formaldehyd, benzen og trikloretylen fra luften. Dette er kjemikalier som kan skilles fra tepper, møbler av spon- og fiberplater, behandlede tekstiler og maling. Planter med effekt utover å se pene ut er Gullranke, Renner, Svigemors tunge, Fredslilje og Syngonium.

Return to top of page